«Brukt» katt eller ny katt?
Våren og sommeren er offisielt i gang. Det er sesong for lysere dager, hestehov, kattunger og valpekull – og kanskje også drømmen om å skaffe seg et nytt pelskledd familiemedlem. Men det viktige spørsmålet gjenstår. Skal du velge «brukt» eller ny? Skal du adoptere eller kjøpe?
– Adopter. Hvorfor ikke?
Det mener Mette Sommer. Hun har lang fartstid innen dyrevern, og er kommunikasjonsansvarlig ved FOD-gården (Foreningen for omplassering av dyr), en frivillig organisasjon som jobber for å finne nye hjem til hjemløse hunder og katter.
– Det kan kanskje minne litt om matchmaking, ja. Vi møter hver dag mennesker med mye kjærlighet å gi – og hjelper dem med å finne sitt nye, pelskledde familiemedlem. Prosessen kan være tidkrevende, men det er veldig givende å se familier finne en ny turkompis, lekekamerat og bestevenn. Det er også herlig å se gleden hos dyret. Man kan diskutere hvorvidt et dyr er i stand til å føle takknemlighet, men etter min mening er det likevel lett å se at en hund eller katt som har tilbrakt den siste tiden på et midlertidig oppholdssted som FOD-gården, setter stor pris på å komme til et hjem som er trygt, stabilt og varig.
Du kan finne ditt nye familiemedlem på «Dyr for Alle»
På dyremessen «Dyr for Alle» i august, samles zoo-bransjen for å vise det rikholdige dyrelivet som eksisterer inne i de norske hjem. Messen skal være et samlingspunkt for Norges dyreelskere – og den er ifølge prosjektleder Cecilie Svabø også stedet å være om du ønsker å bli kjent med din nye katt eller hund.
– Vi vet at hjemløshet blant dyr, spesielt katter, er et problem i Norge. Derfor ønsker vi å gjøre adopsjonsprosessen mer tilgjengelig for familier. Det finnes vel ikke et bedre sted for å sette i gang prosessen adoptere et familiedyr enn Norges største dyremesse, tenkte vi. Så i samarbeid med FOD-gården gir vi deg nå muligheten til å ta ditt første skritt mot å bli eier for et hjemløst dyr på messen.
Fram mot sommeren vil Dyr for Alle vise frem dyr som ønsker nytt hjem på sine sosiale medier, og på dyrforalle.no. På messen kan man oppsøke FOD-gårdens stand, kikke på galleriet med bilder av dyrene. Om man vil, kan man ta en prat med FOD-gårdens representanter og starte prosessen med å adoptere et dyr som passer inn i familiens livsstil og balanse.
– Med dette initiativet, kan vi garantere at det virkelig finnes et dyr for alle på messen «Dyr for Alle», og det liker vi, forteller Cecilie.
Hunder til omplassering i FOD-gården »
Over 50 000 hjemløse katter i Norge
Selv om det til enhver tid finnes hunder som trenger nye eiere, er problemet størst blant katter.
– Hunder omplasseres ofte fra hjem til hjem, men lider ikke av hjemløshet på samme måte som mange katter gjør. Katter uten hjem er et stort dyrevernproblem i Norge, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.
Estimatene varierer, men Mattilsynet mener det kan være over 50 000 hjemløse katter i Norge. Mette bekrefter at det er flere katter enn hunder, som leveres inn til FOD-gården på regelmessig basis.
– Det er svært mange hjemløse katter i Norge, men tallet kan synke om folk ID-chipper dyrene sine. Her på FOD-gården får vi ofte inn katter som er sunne, harmoniske og vant med mennesker og barn. Dette er katter som åpenbart har et godt hjem, men om de ikke er ID-chippet er det umulig for oss å finne eieren. Selv om vi da etterlyser eier i forskjellige medier, lykkes vi ikke alltid med å finne dem. Da må de etterhvert legges ut for adopsjon, dessverre.
Les mer om Grynet og de små pusungene »
– Mange ønsker seg kanskje en kattunge fordi de ønsker å forme den til sin egen katt. Hva tenker du om dette?
– Vel, først vil jeg si: lykke til med å forme en katt. Det skal godt gjøres. Katter er egenrådige vesener, de gjør mer som de vil. Man kan riktignok se små personlighetstrekk i en kattunge, men personligheten blir betraktelig mer fremtredende etter første året er omme. Sånn sett vet du mer «hva du får» om du adopterer en ung katt, fremfor å velge en nyfødt kattunge.
Hun mener man i tillegg kan spare tid på å adoptere.
– En kattunge er på mange måter en baby, den kan ikke være hjemme alene den første tiden. Om du adopterer riktig katt derimot, slipper du å sette av tid til å være tilstede som omsorgsperson døgnet rundt i oppvekstfasen. Det kan være et pluss for familier som allerede har begrenset med tid.
Katter til omplassering i FOD-gården »
Matchet en katt med nytt hjem hver dag i 2018
FOD-gården fant i fjor et nytt hjem til 375 katter, ny rekord for organisasjonen. Mette forteller at adopsjonsprosessen har blitt litt strengere, for å sikre at familier returnerer hjem med et dyr som er riktig for deres energi og omgivelser.
– FOD-gården kontaktes ofte av folk som vil ha en omplasseringskatt. Vi er blitt litt strengere på at folk må sende mail først og signalisere sin interesse i adopsjon. Man kan ikke bare stikke innom på en solfylt søndag, og ta med seg en katt.
Etter en kort mailutveksling bestemmes en tid for å møte de potensielle eierne over en kopp kaffe. Under møtet snakker man litt sammen og blir kjent.
– Når man har blitt godkjent for å adoptere, kan man starte prosessen med å møte dyrene. Vi er opptatt av å finne riktig dyr til riktig eier. Noen ganger har folk vært på besøk på forhånd og falt pladask for en utvalgt katt eller hund. Andre ganger har de sett seg ut noen favoritter på hjemmesidene våre. Etter et møte med potensielle katter/hunder, kan familien ta beslutningen utfra kjemien som oppstår ved første «blikk».
– Hvordan matcher man en katt med riktig eier?
– Mange ting må passe sammen. Består hjemmet av en familie med barn, må katten være balansert, rolig og barnevennlig. Har familien hund, må katten være trygg rundt hunder. Bor familien landlig til, vil hjemmet passe perfekt for en utekatt som trenger å vandre fritt rundt på egenhånd. Bor man i byen, må katten kunne tolerere et liv som innekatt uten å gå på veggene. Får man alle puslespillbitene på plass, ender man ofte opp med en familie som er svært lykkelig med sitt nye tilskudd – og en svært tilfreds kattepus som endelig kan slå seg til ro i et foralltid-hjem.
En ukastrert hunnkatt kan få opptil to kull i året – og hvert kull kan bestå av en til åtte kattunger. Slik kan ett kattepar bli til opptil 32 katter på to år, hvorav flere ofte kan ende opp som hjemløse overskuddskatter. Mette forteller at det er viktig at kattene som adopteres bort, ikke bidrar til å forverre problemet med hjemløshet blant sine egne.
– Vi kastrerer alle katter over 6 måneder før de omplasseres. Vi prøver å begrense antallet nye katter som blir født i Norge, da det allerede finnes så mange som trenger nye hjem. Om man finner drømmekatten sin er hos oss på FOD-gården, og den er under 6 måneder gammel, må man derfor forplikte seg til å kastrere katten, og sende oss bekreftelse på at dette er blitt gjort.
Møt FOD-gården på messen
Vi kommer til å stå klare på stand med bilder og informasjon om våre hjemløse pelskledde beboere, og gleder oss til å møte dyreelskere i alle aldre på Dyr for Alle-messen, avslutter Mette.