ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Dyr for Alle 2019:  Mennesker møtte dyr

Tekst og foto: Svein A. Fosså

Første forutsetning for at mennesker skal bli interessert i dyr er at de møter dyr som skaper fascinasjon og inspirerer. Det er svært få mennesker som begynner med dyrehold fordi fôrsekken har så fine farger. Dyreinteresse trigges gjennom møter med dyr; møter hvor man kan observere, føle og lukte levende dyr som responderer på din tilstedeværelse. Det oppnådde vi på publikumsmessen ‘Dyr for Alle’ i Lillestrøm 2019!

Over 7.000 besøkende på tre dager

Ettersom dette var aller første utgave av messen, som arrangeres av NOVA Spektrum i samarbeid med NZB, var spenningen til å ta og føle på når dørene åpnet fredag formiddag, 16. august 2019. Hadde arrangørene lyktes i å skape nok publisitet til at folk ville velge å gå på messebesøk denne siste helgen i skoleferien?

Hvor fantastisk var det ikke da å se flere hundre mennesker stå i kø allerede fra lenge før kl. 11:00! 

De besøkende nærmest veltet inn i hallen, hvor det første de ble møtt av var staben fra Zookjeden Buddy som hadde sin fulle hyre med å dele ut bærenett med reklameartikler og fôrprøver. Salgsleder i Buddy, Terje Kokvik, ga uttrykk for at tilstrømningen var betydelig større enn de hadde sett for seg.

I løpet av de tre dagene messen var åpen var det totalt 7.336 personer som løste inngangsbillett. 

Hvem og hvorfra?

NOVA Spektrum foretok en publikumsundersøkelse som viser at anslagsvis 36 % av de besøkende kom fra Romerike og ca. 34 % fra øvrige Viken og Oslo. Østfold og Buskerud stod også for store besøkergrupper, med henholdsvis 9 % og 8 %. De øvrige 13 % kom fra mer eller mindre hele landet. Dette viser at en publikumsmesse for dyr i Norge utvilsomt kan dra besøkende også langveisfra.

Aldersmessig var det stor spredning, men det var åpenbart at familier med småbarn og tenåringer var i overvekt. Det ble imidlertid også observert mange ungdommer alene, så vel som eldre par og enslige. I enkelhet kan man si at de besøkende så ut til å gjenspeile hvordan dyreinteressen ellers er fordelt i befolkningen.

Mennesker møtte mange slags dyr

Helt fra starten var det full enighet mellom arrangører og utstillere om at dette skulle bli en messe hvor de besøkende kunne møte og oppleve dyr. Derfor ble også hobbyforeninger tilbudt gratis standareal mot at de forpliktet seg til å vise frem de dyrene de driver med.

De kommersielle utstillerne kunne også vise frem dyr, men det ble bestemt at det ikke skulle tillates salg av dyr som er regulert under Dyrevelferdsloven, hverken fra firmaer eller private, på messen. Det gjorde da at Pets Zoomarkedet, representert ved Tor Kristiansen som har flere butikker i Pets-kjeden, var den eneste kommersielle standen som viste frem levende dyr; både reptiler og virvelløse dyr som insekter og edderkopper. Det fikk han til gjengjeld godt igjen for gjennom enorm publikumsinteresse. Spesielt de store billene Pets viste frem var fantastiske publikumsmagneter.

Reptiler og slanger – et populært innslag hos publikum

Mange av hobbyforeningene gjorde også en fremragende jobb med å skape interesse og entusiasme omkring sine dyr. Ikke helt uventet var muligheten til å hilse på ekte, levende slanger på standen til Norsk Herpetologisk Forening noe som var ekstra populært. Interessen var faktisk så stor at foreningen måtte innføre lange pauser mellom hver fremvisning for ikke å stresse slangene. Men selv om det var ventetid for å kjenne på huden til slangene, var det også stas for mange å komme tett innpå de mange andre reptilene som ble vist frem i vakkert innredete terrarier. Det ble utvilsomt tatt tusenvis av selfies med reptiler denne helgen!

Blant andre dyr som innbød til nærkontakt var hunder, katter, hester, alpakkaer, minigriser, kaniner og papegøyer, mens raseduer, mindre tropefugler og akvariefisk av naturlige grunner ble mer «se, men ikke røre». 

Messen hadde også en ekte tryllekunstner, Davido, som er flere ganger norsk og nordisk mester i trylling og til og med har to førsteplasser i verdensmesterskap på sin merittliste. Davido ble svært populær hos barna for sine trylleshow med levende dyr, og enda mer fordi han etter showene lot barna få hilse på trylleduer og kakaduen.

Publikum vil ha mer!

Man kan aldri gjøre alle mennesker fornøyd, og det var saktens dem som i etterkant av messebesøket mente at det var for få dyr, og for dårlige muligheter til å hilse på dem. De ønsket messen større, med flere kommersielle utstillere og mer dyr på hobbystandene. For en førstegangs messe var det imidlertid langt fra dårlig, og mer enn 62% av de besøkende ga uttrykk for at de var godt eller meget godt fornøyd med messen.

Dette gjenspeiles også i hvor lenge publikum oppholdt seg på messen. Parkeringsstatistikken fra messeområdet forteller at gjennomsnittlig besøkstid var hele 3 timer og 15 minutter, og på lørdagen alene hele 3 timer og 50 minutter. Det var altså ikke slik at publikum løp gjennom hallen og var raskt ferdige.

Viktig for messen med god dyrevelferd

Å vise frem dyr offentlig er risikosport ettersom mange interessegrupper motsetter seg dyrehold og derfor vil lete med lys og lykte etter noe å kritisere. Derfor var dyrevelferden satt i høysete på dette arrangementet. Det ble lagt stor vekt på at alle sider ved fremvisning av dyr var i tråd med dyrevelferdslovgivningen, fremfor alt forskrift om fremvisning av dyr. 

Messen mottok også tilsyn fra Mattilsynet, som heldigvis bare hadde positive tilbakemeldinger (sitat):

«Mattilsynet vurderer oppstallingsforholdene, til dyrene som var tilstede på messeområdet, under inspeksjonen som meget gode. Det er tydelig at det har vært stort fokus på at dyrene skal ha det bra og bli tatt godt vare på under dette arrangementet. Dyrene som ble vist frem virket å være trygge, og de fleste var under direkte oppsyn av sine eiere.»

Opplæring i godt dyrehold

En viktig side ved ‘Dyr for alle’ er å promotere godt og ansvarlig dyrehold, hvor dyrets behov får stå i forgrunnen. Derfor var det også flere fagforedrag, i tillegg til mer underholdende presentasjoner fra en stor scene i hovedhallen.

Når potensielle dyreeiere kan møte og snakke spesialister på de ulike dyregruppene, øker også sannsynligheten for at de gjør riktige og ansvarlige valg. Flere av foreningene kunne også fortelle at de hadde fått nye medlemmer i løpet av helgen; et godt tegn på at ‘Dyr for alle’ også vil gi langsiktige positive effekter.

Kommersielle utstillere

Av ulike årsaker var det ikke veldig mange kommersielle utstillere på årets ‘Dyr for alle’, men de som kom satset til gjengjeld stort – og fikk betalt!

Aller størst var standene til Pets Zoomarkedet, nevnt ovenfor, og Buddy Strømmen v/ Tom Granheim, som begge bredte seg ut over et imponerende antall kvadratmeter. Begge var også på ulike vis sponsorer for flere av hobbyklubbene. Buddy Strømmen holdt f.eks. akvarier for Norsk Akvarieforbund og terrarier for Norsk Hepetologisk Forening. Både Pets og Buddy gjorde det klart at de ikke var på messen først og fremst for å selge, men fordi de så hvilket enormt potensial en vellykket messe har for å vedlikeholde og skape dyreinteresse i samfunnet. 

– Vi er ikke her i hovedsak for å selge, men for å møte fremtidige kunder, sa Tom Granheim. 

I utstillerundersøkelsen i etterkant av messen sa nær 78 % av de kommersielle utstillerne at de hadde et godt eller svært godt inntrykk av messen. Hele 88 % mente at potensialet for en tilsvarende messe i fremtiden er høyt eller meget høyt.

Blant øvrige kommersielle utstillere på messen fant vi zoobransjeleverandørene Beaphar, Vigor & Sage og Fish4Dogs, mens Eldorado, Hill’s og Norsk Dyremat delte stand med andre. 

Det er grunn til å håpe at langt flere aktører i zoobransjen vil se ‘Dyr for alle’ som en arena for å promotere dyrehold i fremtiden. Neste anledning blir 18.-20. november 2022. Da arrangeres det sammen med Oslo Dog Show samme sted.  

Det er i møte med dyr at interessen for og kjærligheten til dyr skapes!

Bli utstiller nå!

Bli utstiller og møt dine fremtidige kunder på Norges største dyrefest som finner sted i Lillestrøm  18. – 20. november!