ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Hester for store og små

Hesten har vært i menneskets tjeneste i mer enn 4000 år. Den har båret konger og erobrere, deltatt i store slag og vært vårt beste og mest effektive transportmiddel i uminnelige tider. I dag benyttes imidlertid hesten nesten bare til sport og fritid.

Hestens eksteriør og instinkter
Det finnes hester over hele verden, både store og små. Men selv om ulike hester kan se temmelig forskjellige ut, er de egentlig ganske like.

Hesten har i stor grad beholdt sine instinkter, som kreves for å overleve i vill tilstand. Instinktene er utviklet for et liv i fluktberedskap, og hestene kommuniserer med hele kroppen, uansett hvordan de ser ut eller hvor i verden de lever.

Møt WRAN-hestene på Dyr for Alle og test ut flere forskjellige grener innen hestesporten.
En av hestene du vil møte er Jack (stamtavlenavn Jackson Joe Hancock). Han er en 11 år gammel Quartervallak i fargen grullo, som bare en håndfull hester i Norge er. Han og Tina er Norgesmestere i roping (lassokasting) i 2018 og Jack har vært med på flere stevner i inn- og utland, samt trent Romerikes brannmenn i hestehåndtering. Han har undervist veterinærstudentene på Veterinærhøyskolen, og vært med på masse stuntoppdrag.

Jack og Tina er sponset av Smarthest, et lokalt hesteutstyrsfirma i Tomter. Jack kommer til å være med både på scenen og stå inne i messehallen så alle kan møte han på Dyr for Alle 4. – 6. september.

En ekte Mustang rett fra «ville vesten» til Dyr for Alle
Mustangen eies av Berit Nordahl og er importert til Norge ifjor sommer fra USA . Mellom 2000 og 11000 hester og esler samles inn hvert år. «Cupcake» er født i Holdingpen. Moren ble fanget inn sent i 2017 sammen med 320 mustanger. Hun ble sendt til Racettown Mustang i Georgia sammen med moren og ca 30 andre der 20 skulle plukkes ut til Mustang Makeover Germany, der trenere får 100 dager på å vise hva de kan lære en Mustang for å bli ridehester.

Hestene har frem til da bare blitt opplært til å stå bundet og resten gjør trenerne på et arrangement som varer fra fredag til søndag, og som ender med at hestene auksjoneres bort som ridehester til nye eiere.

Det finnes bare 5 ekte Mustanger i Norge, 4 står på gården hos Berit Nordahl, og en ble nettopp hentet fra Tyskland og flyttet til Bergen. Planen er at de skal bli ride/konkurransehester.

Opplev Westernridning på Dyr for Alle – mer enn bare western!
Westernridning er langt mer enn westernsal, cowbyhatt og løse tøyler. Westernridning kan heller ikke forklares som én type ridning eller gren. Ridestilen stammer fra det daglige arbeidet med kveg på ranchene i Nord-Amerika, og innenfor westernridning finnes det mange ulike ridegrener. Fra fartsfylte tidsgrener til avanserte ridegrener, arbeid med kveg og skikkelig ranch-ridning.

WRAN står for Western Riders Assosiaction of Norway og er en paraplyorganisasjon som skal fremme westernsporten i Norge. Under WRAN finnes det en rekke klubber spredt fra nord til sør som holder ulike samlinger, treninger og stevner. WRAN fastsetter konkurranseregler, utsteder konkurranselisenser og har som mål å spre, utvikle og samordne westernridningen i Norge.

WRAN jobber også for å vise bredden i sporten, og det at alle kan ri western uansett hva slags hest de har. Quarter og Paint er mest brukt innen sporten, og er ofte avlet for spesifikke grener. Men alle grener kan gjennomføres av alle typer hester, og på WRAN sine stevner og arrangementer finner du alltid en god blanding av hesteraser.

Få en trygg og sikker grunnopplæring på en rideskole
Uansett om du er barn eller voksen når du skal begynne å ri så kan det være bra å melde seg inn på en rideskole så du får en trygg og sikker grunnopplæring i både ridning og teori. Nybegynnergrupper finnes både for barn og voksne. Hvis du har et handikap så finnes det mange rideskoler også for deg så tvil ikke med å kontakte dem.

Skaff deg billetter nå!

Gå ikke glipp av Norges største dyrefest som finner sted i Lillestrøm  18. – 20. november!